måndag 28 september 2009

F

Jamen här sitter jag och lyssnar på tysk barock (inte att förväxla med tysk bar-rock, no Blixa) och pluggar antika termer. Jorå, såatte. Bara det är gammalt så kan jag gillar't.

Närå, jag är stressad faktiskt. Fattar inte hur jag ska lära mig alla stilfigurer och stildygder och stildimensioner och topiker och termer och retoriska begrepp innan torsdag. Jag lyckas inte ens hålla isär exordium-narratio-propositio-confirmatio-refutatio-conclusio ifrån den helt andra gruppen intellectio-inventio-dispositio-elocutio-memoria-actio, och det är liksom verkligen basicnivån att åtminstone kunna rabbla det (jag fuskade nu). Herregud.

Kan enbart ethos/pathos/logos - docere/movere/delectare som vilken annan idiot som helst. Och jag hatar att känna mig som vilken annan idiot som helst!

(Fast om ni skulle fråga mig om upprepning, parafras, perifras, hyperbol, allegori, litotes, inversion, oxymoron, pleonasm, hopning, anafor, klimax, kiasm, epifor, metafor, besjälning, paradox eller metonymi, ja då skulle jag faktiskt kunna svara!)

4 kommentarer:

stina sa...

alltså, jag läste nog samma sak som dig förut (retorik på örebro uni, det kan ju inte vara så stor skillnad) även om jag bara läste halvtid o slutade efter hälften.

oh well. jag lärde mig exordium-narratio-propositio-confirmatio-refutatio-conclusio utantill (hade iofs läst retorik på gymnasiet också, det satt därifrån), knappt intellectio-inventio-dispositio-elocutio-memoria-actio och fick definitivt inte ordning på alla förbenade upprepningar, oxymoroner osv osv osv. angst gav det mig, angst!
men vet du vad? det gick alldeles utmärkt ändå. jag tror du kommer prata byxorna av hela bunten, o då gör det inte så mycket om man inte har stenkoll på alla termer i huvudet. det gjorde det inte för mig iaf.
sådeså.

Lisa sa...

åh tack!

Egentligen håller jag ju med, jag känner ju inte att det direkt begränsar mig i praktiken, eller själva utövandet, att inte kunna sätta elocutio på rätt ställe osv, men jag har ju den här tentan nu i övermorgon där jag verkar förväntas kunna sådant tyvärr.
Men tack i alla fall, skönt att höra. Synd att du slutade! Gillade du det inte?

stina sa...

tenta? har ni salstenta på det hela? ohmy. vi fick hemtenta hela kittet, vilket var skönt. då var det ju bara att titta i boken.

jo visst gillade jag det, men vårterminen när det skulle fortsatt så fick jag alldeles för mycket på min vanliga kurs för att orka med retoriken också. så den fick stryka på foten, tyvärr.

lycka till på tentan!

Sargoth sa...

Åh. Jag fick akuta flashbacks från min egen tid som nybakad retoriker när jag läste inlägget.

Nu var ju iofs den här tiden i våras, men ändå. Nostalgi kan slå till fort, sägs det. <3