måndag 17 mars 2014

"Självklart är jag ute efter en platt mage & snygg rumpa, precis som alla andra!"

4 * girl power

Fy fan vad skönt det är hörni med tjejsatsningar som liksom spränger gränser, bryter ny mark, utmanar normer, visar på en komplex könsidentitet och ger tjejer inspiration och kraft att stå emot den skeva kroppsuppfattning som präglar hela vårt samhälle.

Tv3 lanserar i veckan programmet "Kickstart", ett träningsprogram som riktar sig till tjejer. Enligt deras egen beskrivning är programmet "Girl Power på riktigt"! Låter ju so far ASFETT! Ingen älskar girlpower och separatistiska aktiviteter i träningens tecken mer än jag! Föga förvånande slutar dock allt vettigt, intressant och inspirerande med det hela redan där.

Tråkigt nog har TV3 nöjt sig med den extremt trötta idén att samla tre modebloggerskor och en PT som tillsammans med "resväskorna proppfulla med snygga träningskläder" ska köra lite PT-pass för att bloggerskorna ska "komma i sitt livs form" och däremellan "laga hälsosam mat" och prata om "killar"(!!!!).Om jag inte hade somnat på stående fot bara av tanken på det där hade jag kanske kunnat bli tillräckligt upprörd för att orka ranta om hur URBOTA trött jag är på tjejsatsningar som måste snuttifieras nåt så inni. ORKAR INTE se en enda grej till där tjejträning måste blandas med "snygga outfits", "härlig gemenskap", "ett glas mysigt vin", "leenden", "tjejsnack" och nån jävla kramiz in i evigheten. ORKAR INTE. Blir så trött och så arg och så förbannad för att folk fortsätter lägga krokben för allt jag och många med mig kämpar för dag ut och dag in för det är så jääähähhäähävla retarderat att använda sig av det tilltalet till tjejer och tro att man är en del av något stärkande, positivt, empowering och bra.

Gud, det efterblivna i det.

Nåja.

Här är några olika mysiga tips på recept som finns på Kickstarts sida, jag tog mig friheten att kommentera inom parentes eftersom det är få saker jag älskar mer i världen än att prove my point:
  • Fullkornsknäcke, gärna hembakat och glutenfritt (HEMBAKAT! GLUTENFRITT REALLY VA???)
  • Grön smoothie (MEN ÄR DEN RAW?? VA?? ÄR DEN?? OCH ÄR DEN GLUTENFRI?? )
  • Proteinshake.(alltså bara.... lol)
  • Riskaka med mandelsmör och en skivad frukt (EN riskaka, notera singular, överät inte gurlz, won't look good in that lbd!)
  • Raw food bars/bollar (rrrrrrraaaawwwwww)
  • Nyttig tacos (skillnaden mot "onyttiga tacos" är alltså att det inte är ost pga FEEEEETTTTTT!!!!!! eller bröd pga KOLHYDRATER!!!!!!!!!)

Väldigt revolutionerande och överraskande att det skulle vara den typ av ätande som uppmuntras...
Men ok, jag ska inte vara sån, det kanske är ett jättebra program i övrigt. För att få ett hum om vad de riktar in sig på kan man på sidan se de olika tjejernas mål med träningen, vilket är följande:

Sara - "Den perfekta rumpan"
Petra - "Tightare kropp"
Fanny - "Starkare mage, (men självklart är jag ute efter en platt mage och snygg rumpa precis som alla andra)."

Det är alltså bara EN av tjejerna i det här träningsprogrammet som har ett mål som ens är i närheten av att bli mer vältränad? I ett träningsprogram? Om huvudsyftet för majoriteten av deltagarna är att bli "snyggare" så vore det väl fan mer rimligt med en modesåpa? En operationssåpa? Garanterar att det är lättare att nip/tuck:a fram en J-Lo-röv än att få den mha träning. (Jag tycker dessutom det är oerhört problematiskt att de definierar vad "alla" vill på det där viset, och på så vis signalerar att den som tränar av andra skäl på något sätt är onormal. Skapandet av normer på det där viset är satan själv.)

Ja, det verkar överlag himla härligt och sunt och banbrytande det där! Ska bli så skönt att som tjej äntligen få se ett träningsprogram där jag uppmanas att klä mig snyggt, äta ätstört och hålla min kropp i schack och i form så den eventuellt kan bli "perfekt", eftersom det är den typen av budskap man som tjej annars så himla sällan matas med om man, inte vet jag, lyxar till tillvaron genom att gå utanför dörren eller typ använder sig av vilken form av medier som helst eller ens bara existerar i denna värld.


Tips till programchef på TV3: avgå.33 kommentarer:

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Lysande analys och fantastiskt råd till tv3s chef. Jag blir fan kränkt av ett program som detta.

Anonym sa...

Det skulle ju faktiskt vara kul att se ett program, med folk (inte bara tjejer) som tränar "på riktigt". Det nuvarande upplägget verkar ju bara löjligt, vem/vilka är målgruppen?

Anonym sa...

Kanonbra skrivet!

KentS sa...

Lysande skrivet, skrattar åt eländet fast jag inte ens har TV3.

Jenny sa...

Bland det bästa jag läst!!

Vilja Lingonren sa...

Word!

Dessi sa...

Så jäkla bra srivet!

Linnea sa...

Haha avled lite av skratt, nästan så man måste se programmet... Känns som ett kärleksbarn mellan Paradise Hotel och typ... Biggest Loser? Fast det lutar lite mer åt PH liksom.

pilla sa...

Klockrent skrivet!

Robert Svensson (fitnesspodden) sa...

Haha, mycket underhållande ska det bli att se det här efter din recension! Jag måste dock säga (lite som yrkesman med specialisering på höftfunktion) att inte bara Fanny, som jag misstänker du syftade på, har fattat det här med målsättning...

- SARA har ju VERKLIGEN förstått hur viktig höftfunktionen är för att uppnå allt ifrån smärtfrihet, till effektutveckling och prestation. Jag förväntar mig både höftmobilitetsövningar, bäckenkontroll och explosiva inslag. Hon måste nog hört avsnitt #17 i Fitnesspodden där vi tog upp rumpträning...

eller...?

Tack för en underhållande text. Jag älskar bitterhet...

Anonym sa...

Du har uppenbarligen inte gjort någon som helst research innan du skrivit detta inlägg. Vad de tre modebloggerskorna är för personer kan jag inte uttala mig om, men SNÄLLA gå in och läs Ida Wargs (hon som är PT i pogrammet)blogg. En tjej som först och främst är emot svält och ofta skriver om att det är viktigt att äta mycket. Hon skriver om att hon vill att folk ska träna för att bli hälsosamma och inte för att bli smala. Hon skriver om konsten att våga tacka nej till alkohol. En fantastisk förebild för unga tjejer. Jag blir fruktansvärt upprörd över ditt inlägg då jag tycker att hennes blogg är den bästa egoboost bloggen som finns.

Camilla Ringström sa...

Jag blev ju tvungen att kolla Ida Wargs blogg nu. I mina ögon är bidrar hon lika mycket till utseendefixering och ätstörningar som Lisa antyder att "Kickstart!" kommer att göra i teve.
Jag har inte träffat personen Ida, hon har kanske en superhärlig personlighet, men hennes blogg gillade jag verkligen inte. Jag kan lätt räkna upp ett trettiotal mer sunda och inspirerande träningsbloggar än den. Men tyvärr hjälper vi tjejer ofta varandra att upprätthålla bilden som offer/objekt. Därför behövs fler debattörer som Lisa! Mitt bästa tips är att varken se programmet eller läsa Idas blogg, vi borde inte supporta sån skit. Men det är förstås också viktigt att inte sticka huvudet i sanden, utan våga se problemet. Men vågar vi reagera och vågar vi AGERA?

Anonym sa...

Jävligt sant! /Anders

Mia sa...

Tack. Har fnissat hysteriskt. Äckelprogram.

Anonym sa...

Gluten = vete, råg, KORN. Ett fullKORNsknäcke kan INTE vara glutenfritt! Tack för ett bra inlägg.

Anonym sa...

Har träningsmål som: ta min egen vikt i bänkpress, göra 10 chins och långsiktigt klara "ab wheel" på fötterna. Hade gärna sett ett program med tjejer med liknande mål. Klart man vill se bra ut men en stark och frisk kropp är alltid snygg.

Lovisa sa...

Känner evig tacksamhet till Supersnippan för att jag hittade den här bloggen <3 men nu kommer jag tyvärr aldrig mer kunna jobba pga har massor av inlägg att läsa igen och sen uppdatera sidan i väntan på nya. Utmärkt analys, underbart språk och den pricksäkra humorn sen. Briljant, sluta aldrig.

Skoog_H sa...

Hej Lisa!
Håller med i det du skriver, bara töntigt trams alltihopa!

Jag tränar själv mkt, jag älskar att lyfta skrot och jag älskar att lyfta tungt. Blir sååå trött på att tjejer alltid ska "målas upp" upp som små barbiedockor som ska vara snälla, söta och mesiga. bullshit!

Besök gärna min blogg =)
http://hskoog.blogspot.se

mvh Hanna

Unknown sa...

Alltså man blir ledsen!

Och TRÖTT!

Man börjar ju UNDRA? VARFÖR?

Ok, det är snyggt med vältränade kroppar, men det snyggaste är ju vad man kan prestera! Jag tränar för att bli bättre på min idrott, starkare, snabbare och sedan för att det är roligt. För att kunna somna på kvällarna...

Unknown sa...

Ok, nu fick jag ju lov att titta på hennes blogg också - och helt seriöst!

Jag vet inte... ugh... Ja, hon är säkert jätteinspirerande, fast jag vet inte riktigt HUR?

Anonym sa...

Rebecka heter jag, orkade bara inte logga in.
Önskar också ett program om träning som anpassas efter individen, inte där individen anpassas efter träningen. Saknar Toppform på SVT med Blossom som faktiskt var hyfsat odömande och där deltagarna hade väldigt olika mål med sin träning.

Nicklas sa...

Sluta jamfora er med andra, och kom nu inte och sag att det ar latt for mig att saga for att jag ar man. Det ar bara en vek ursakt. Det handlar endast om att vi manniskor ar dumma nog att jamfora var egen insida med nagon annans utsida, lite enkelt uttryckt. Jag haller helt med om att deltagarna borde ha mal som att fa en battre kondition, klara av att springa en mil under en timme eller liknande. Kommentarer gallande att dom har snygga traningsklader...allvarligt talat, ar det nagot att bli upprord over!? Den stora fragan ni borde svara pa ar vad skulle ni vilja se istallet for tva smala och en tamligen normal bloggerska aka pa bootcamp? Gor nat konstruktivt och sluta va sa svenska och gnalliga, ga samman och skicka ett forslag till tv3 om vilken typ av traningsprogram for tjejer ni skulle vilja se, annars far ni ingen forandring. Maila svaret till Lisa sa lagger hon sakert garna upp de i bloggen!

Anna sa...

haha skrattar högt till rrrraaawwwwww. heja dig, jag håller med men hoppas samtidigt att man försöker ha lite distans till detta och inte överanalysera allt som kallas "hälsa" och reagera så fort en tjej är med. had eprogrammet handlat om killar och träning så hade de sagt att de ville få magrutor, välformade ben och en tight kropp. och då hade vissa reagerat på att det inte var några tjejer med i programmet. etc. SAMTIDIGT - tro mig jag har kallats "den feministiska bitchen" ett antal gånger och älskar att du skriver. själv blir jag inte så upprörd då det finns andra exempel som i dag "upprör mig mer". tillsammans gör vi dock skillad.

girl power

Anonym sa...

Herregud så mycket hat och bitterhet! För er som följt Ida Wargs blogg vet att hon har sunda värderingar och försöker sprida ett hälsosamt budskap och hon är viktig och en bra förevbild. Att vilja äta och träna rätt är det inget fel på och med tanke på Sveriges hälsa som bara blir sämre och sämre är det nödvändigt att träna och äta rätt för att hålla sig frisk. Såg programmet igår och tyckte det var riktigt trevligt och peppande och massa humor med 4 härliga tjejer. Går man in med den bittra inställningen som du/ni har och tolkar allt på ett sådant negativt sätt så måste man ju se negativt på allt. Det går ju att tolka om precis allt men det måste vara väldigt jobbigt för dig/er? Att kritisera programiden = fine men att göra påhopp på tjejerna som är med är helt fel och helt galet eftersom du/ni inte ens hade sett programmet innan. Det som skrämmer mig är allt hat som kommer ut folk här över ett litet TV-program som man inte ens har sett. haha. Jobba upp er självkänsla så slipper ni lägga all denna negativ energi på att hata ett TV-program.

Lisa sa...

Fast det finns inget påhopp på tjejerna någonstans i inlägget, bara på programmet

Anonym sa...

Men detta inlägg är ju från i måndags, programmet sändes ju igår...

Anonym sa...

Detta var f-n det roligaste och samtidigt mest deprimerande jag läst på länge!

Bra Lisa!

/Patrik Paulsson

Malin sa...

Jag har tre ord till dig.
You. Go. Girl.

Anonym sa...

Läs istället Idas inlägg så mycket mer moget skrivet än att spy galla. Bitterhet tyder enbart på dålig självkänsla.
http://nyheter24.se/modette/idawarg/2014/03/20/det-ar-okej-att-mobba-mig-jag-ar-smal-snygg-och-sexig/

Anonym sa...

Finns redan ett sådant program, Biggest Loser heter det.

Anonym sa...

Verkar ju astråkigt

Cattis sa...

Hahahaha! Gött skrivet där!