tisdag 24 mars 2015

Lite synpunkter ang Vetenskapens Världs inslag om tjejer som slutar idrotta

Såg ni Vetenskapen Värld igår? Om det spännande "Varför slutar tjejer idrotta".
Jag har tidigare bland annat skrivit om det på Osportsligt, där jag mer fokuserade på tanken att tjejer i större utsträckning än killar måste separera sin idrottspersona från sin civila persona. Detta eftersom de kvaliteter som elitidrott plockar fram sällan anses särskilt attraktiva om man ser till hur den normativa tonårstjejen förväntas vara och se ut. Det leder rimligtvis till inre konflikter och är förmodligen för de allra flesta såpass jobbigt, både identitetsmässigt och i faktisk tidspress att hinna med båda sina liv, att man till slut väljer bort det ena, och eftersom viljan att höra till och inte sticka ut är stor för de flesta tonåringar är det inte förvånande att det är idrotten som får stryka på foten till förmån för stereotyp kvinnlighet.

En annan aspekt som jag tycker att de helt missar i programmet är att det faktiskt är ett faktum att det i princip är så gott som omöjligt för en kvinnlig idrottare att försörja sig på sin sport, utom i vissa få undantag, medan det är ett helt rimligt och inom räckhåll liggande mål för en tonårskille. Som manlig idrottare kan du vara en medelmåttig joxare med trasan och ÄNDÅ kunna tjäna ditt levebröd som forward i något halvrisigt fotbollslag ute i landet. Som tjej kan du ta OS-guld och trots det tvingas hanka dig fram på något timjobb du har vid sidan av för att med lite tur och livspusselskicklighet kunna finansiera resor till världscuptävlingar. Det finns helt enkelt väldigt dåligt med incitament för en tonårstjej att satsa allt på sin idrott, då det inte är ett reellt karriärval för henne. Att läsa vidare är betydligt smartare, så länge som idrotten är såpass ojämställd som den är nu.

I programmet säger de att tjejerna i tonåren börjar fokusera mer på skolan, vilket jag menar är fullt rimligt då det alltså är den enda vägen till en inkomst för dem, och att det samtidigt blir en större elitfokusering i klubbarna. En elitsatsning som alltså för många tjejer kräver betydligt mer än den kan ge. Tränarna pratar om att det är tråkigt att tjejerna slutar då när de äntligen kan "skörda det de har tränat" under åren, men det är ju precis det de inte kan. Det finns ingen skörd, elitmässigt sett. Det är inga prunkande rapsfält där ute, det är nån torr gammal stäpp med tumbleweeds och sand som blåser in i ögonen när man försöker se klart.

En tredje möjlighet är ju att det kanske faktiskt är möjligt att barn ofta tränar i mixade grupper fram till tonåren, men sedan delas upp i tjej- & killgrupper när det ska börja satsas mer. När då tjejerna i tonåren blir medvetna om att de inte prioriteras i samma utsträckning som killarna är det inte konstigt att den idrottsliga lågan falnar. Att ständigt få mindre pengar, mindre engagemang från klubbledningarna, sämre tider i idrottshallar osv kan tära på den peppigaste av själar.

Inslaget avslutas med ett uttalande som börjar såhär:

"Enligt forskarna måste alltså en större del av verksamheten utgå från flickornas egna önskemål"

All fine & dandy, SJÄLVKLART skall FEMTIO PROCENT av verksamheten utgå ifrån flickors önskemål hur kan det ens behövas en forskare för att påpeka det grundläggande jävla faktumet i livets skolas grundämne Sunt Förnuft 1A jag blir snart TOKIG?! Folk, alltså? Sedan följer de tyvärr dessutom upp med detta:

"Klubbarna bör jobba förebyggande med mer pedagogiska utbildningar för tränarna."

Just det, ELLER hörni, så kan vi bara, jag vet inte, styra upp en jämställd idrott (och samhälle, för all del) där tjejerna inte särbehandlas utan där en sextonårig tjej har samma förutsättningar som en sextonårig kille att satsa på sin sport. Det är knappast så att tonårstjejer är så extremt komplicerade att de behöver specialpedagogik för att förstås (trots det här förstås att kvinnor är älvlika väsen (eventuellt häxor, ingen vet?!?) som liksom är lite mer komplicerade än oss vanliga sköna dudes höhö bärs pattar bajen höhöhö).

Här kommer mitt tips till världen: 1. kolla på vad det är som gör att killar känner att de tycker det är kul och/eller accepterat att satsa på sport 2. behandla tjejerna likadant

Det var allt för mig, hej!

2 kommentarer:

Mikaela Nordin sa...

Lisa! Lika klockrent som vanligt.

Stefan Ekman sa...

Nästa projekt för mig och Maria blir nog att skriva om dom sjukt olika ekonomiska förutsättningarna för damer/herrar i långloppsskidåkningen. Och i fallet som du skriver om ovan så kanske dom missar det enklaste förklaringen!