måndag 14 april 2014

Släpp fansen ut, det är vår?

Det är mycket fotboll nu, men så är det förstås också mycket fotboll ca jämt och överallt eftersom det oftast anses vara av något slags allmänintresse. Nu har det ju också blivit det, även för de som inte är intresserade av sporten i sig, i och med det här våldsdebatterandet.

Idag såg jag att Stockholms lokaltrafik två kvällar den här veckan spärrar av busstrafiken förbi Gullmarsplan, dvs en av de större knutpunkterna i lokaltrafiken, mitt under rusningstid mellan 17.45-19.15 för att fotbollssupportrarna ska marschera från medis till arenan. Det är alltså en aktion som ENBART finns för att bygga den så kallade "sammanhållning" och "stämning" inom supporterkulturen som vi ju alla vet säkert är mysig och härlig i de goda stunderna men som också misshandlar, sätter skräck i övrig befolkning och skördar fucking liv.

På polisens webb står följande:
" Man beräknar att marschen kommer ta ungefär en timme med start cirka klockan 17.30 – 18.00 men  supportrar börjar samlas redan vid 15-tiden på Medborgarplatsen.
Marscherna brukar locka ett antal tusen deltagare."
"Stockholmspolisen har en sedvanlig särskilt uttagen polisinsats på plats för att stötta arrangörerna i ordningshållningshänseende men även för att kunna ingripa om/när ordningsstörningar eller brott begås."
"Erfarenheter från tidigare matcher mellan den båda lagen gör att ordningsstörningar inte kan uteslutas."

Det vill säga: folk hindras under eftermiddagen och kvällen från att ta sig hem från sina jobb för att fotbollsfans ska promenera till sitt fritidsintresse och inte är civiliserade nog att kunna göra det under former som inte skrämmer människor och hotar allmänhetens säkerhet.

Det är naturligtvis..... rimligt?


Med tanke på hur mycket inflytande fotbollen får ha på det övriga utomfotbollssamhället, dels på det här viset där hela stadsdelar spärras av för att några ska lira boll, dels med tanke på hur tex i det närmaste all annan sportrelaterad nyhetsrapportering slås ut så fort någon ens tittat på en gräsplan eller hur det fullkomligt tar över en tv-tablå utan att någon höjer på ögonbrynen, så får man väl ändå lov att säga att fotbollen kräver en ganska stor andel av vårt övriga samhälles tid, utrymme och resurser?

Samtidigt vill fotbollskulturen inte behöva ta det ansvar som rimligen borde avkrävas den som en konsekvens av detta. Vill man vara en så stor del av ett helt samhälle och en hel kultur att man dominerar medier och infrastrukturen påverkas påtagligt, vare sig den är intresserad eller ej, så bör man vara skyldig att också i denna sin resurskrävande värld inkludera alla de som drabbas av konsekvenserna. Då krävs det att fotbollsförbundet rätt snabbt gör upp en jävligt tydlig plan för att inkludera minoriteter, minska våldet, utesluta de som gjort sig skyldiga till brott och över huvud taget visa att de är intresserade av att göra en positiv förändring där polisen till exempel inte behöver spärra av och varna människor för våld så fort det är match.

De kan också börja med att direkt omfördela sin misogyna sponsringsverksamhet.

Varsågoda för tips!

(Och för att förtydliga eftersom folk har tenderat att missförstå: när jag säger att "fotbollen" gör ngt menar jag alltså inte den fysiska leksaken som är själva bollen, utan fotbollskulturen, dvs fansen, förbundet, spelarna, etc etc etc)

Inga kommentarer: