måndag 25 maj 2015

Lisa recenserar P4 Extra

Hörde i förmiddags en intervju i p4 Extra med Maria Sveland. Lasse Bengtsson, ni vet han från nyhetsmorgon, skulle prata med henne om hennes nya bok. Ploten i den är ungefär denna:

Serievåldtäktsman härjar i Örebro. Polisen säger sig göra vad de kan men får inte fast någon. Ett kvinnligt nätverk får nog av släpphäntheten och börjar misshandla oskyldiga män och tänker fortsätta med det tills polisen fått tummen ur och tagit våldtäktsmannen.


Det är så nära en BRILJANT romanidé man kan komma, om ni frågar mig. Önskar att jag kommit på den själv pga genialt. Sveland inledde även med att förklara det intressanta med hela konceptet. Att våld mot kvinnor är så normaliserat i vår kultur och populärkultur att ingen ens reagerar på att varenda tv-serie innehåller mördade/våldtagna kvinnor, att feminismen/kvinnorörelsen i princip är den enda minoritet som enbart gör motstånd utan våld och det unika med det, att tonårstjejer vänjer sig vid att det offentliga rummet inte är deras efter mörkrets inbrott och yada yada osv osv, men att det när man utsätter män för samma behandling som kvinnor är födda och uppvuxna med blir ett jävla liv. Till och med när det är fiktion. (lex SCUM-manifestet, i och för sig)

Superintressant, eller hur? Det roligaste med hela intervjun var dock inte att hon fick prata om sin bok utan att den lät såhär:

Lasse B: "ja, det är ju ett väldigt starkt ämne du behandlar, det här med att de misshandlar oskyldiga män"

Maria: "ja, det är ju som jag nyss sa, ett intressant ämne att fundera kring med tanke på blablabla (se ovan)"

Lasse B: "ja, men de misshandlar ju alltså OSKYLDIGA män. Det är ju väldigt starkt och obehagligt!!"

Maria: "ja, men som jag sa......"

Lasse B: "men det är OSKYLDIGA MÄN!! SOM UTSÄTTS FÖR OPROVOCERAT VÅLD!!!!"

Maria: "ja, som sagt så utsätts ju kvinnor för detta hela...."

Lasse B: "men OSKYLDIGA MÄN!!! OSKYLDIGA!!!! SOM MISSHANDLAS!!! DET ÄR OERHÖRT BRUTALT DETTA!!!! HUR TÄNKTE DU????"

Maria: "jo, jag tänkte ju då på det här med ombytta roller...."

Lasse B: "OSKYLDIGA MÄN!!!!!! SOM INTE GJORT NÅGOT!!!!!! SOM UTSÄTTS FÖR DETTA!!!! OSKYLDIGA!!!"


Och så vidare i en halvtimme, eller vad det nu var. Ni fattar.

Vidden av kränkt + oförmögen att ta in hela konceptet var rätt episk. Boken verkar svinbra. Sveland fick sin point proven å det grövsta i och med Lasses reaktioner. Allt var väl bra egentligen. Ni missade nåt. Rekommenderar.



1 kommentar:

Kristin sa...

Haha, ååh, ska definitivt leta upp och lyssna på!