torsdag 18 december 2014

jullov!

Jag har jullov!!!!
Idag är jag visserligen på jobbet för jullunch, men det är bara ett litet break i denna evighetslånga ledighetsfest på ca EN MÅNAD (!!!!!!!!!!!) som jag ska tumla runt i kring alla de här julhelgerna. Kan inte ens förklara hur överfett det känns. Inledde min första lediga dag igår med att sova till TIO (???!!!!!?!?!) som vore jag en tonåring och sedan åka till stallet och drälla runt under hela dagen, som vore jag en tonåring även i det avseendet. Försöker klickerträna hästen, tror det går bra? Åkte sedan hem, sprang en vända, och ägnade resten av dagen åt att tupplura på soffan med en hund bakom röven. Se instagram för bildbevis.

Det känns som en bra satt nivå för kommande dagar. Vill verkligen inte göra mycket annat de här veckorna. Kanske gå en hundpromenad eller två, men där drar jag gränsen.

tisdag 16 december 2014

Ponnyridning

Eftersom Kristin som sagt brutit nacken (fortfarande så sjukt!) så rider jag hennes häst. Igår red jag lektion. Det är så himla roligt?! Framför allt är det extremt tacksamt då jag för varje gång lyckas få kroppen att komma ihåg lite mer vad det är den ska göra och hur det ska kännas och utvecklingstrappan (eller uppväckningstrappan?) därför är så sjukt brant. Pusselbitarna bara rasar på plats hela tiden. Det är väldigt, väldigt tacksamt. Dessutom är det kul att som omväxling göra något som är en tekniksport och inte en snorsport.

Missförstå mig nu rätt, jag älskar att känna pulsen dunka i öronen medan man sliter och dököttar på i blindo längs nån elljusslinga eller på nån löparbana eller under snötyngd gran i skidspår i midnattstimma etc etc, men om man enbart gör det är det lätt att man tappar bort hela den magiska känslan som kommer av att få olika små delar av kroppen att samverka och koordinera.
Ridning är ju speciellt på det viset att man, till skillnad från de flesta andra idrotter, hela tiden strävar efter att använda mindre och diskretare rörelser och använda kroppen mindre och mindre. Samtidigt krävs det både en stor känsla för timing och en väldig kroppskontroll för att kunna göra just det, och att tex använda sig av viktfördelning istället för tyglar och händer. Den lilla häst jag nu rider är lite ostabil i sig själv och därför extra känslig för det där med vikten, så fort man slarvar med sitsen märks det och det kräver sin dos koncentration. Efter en timme är jag inte särskilt trött fysiskt, men desto mer slut i huvudet.

Mysigt är det i alla fall. Men bäst såklart i kombination med det andra, och idag jobbar jag min sista dag innan 12 januari (WOOOOOOOOHOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!) så jag lär nog hinna med båda delarna framöver.

måndag 15 december 2014

party every day

Helgen spenderade jag i stötch, som vi säger här i dalarna. Det innebar i träningsväg en lugn runda runt söder på söndagen och ett pass backe i hammarbybacken dagen innan. Sprang upp till toppen sex gånger på lördag eftermiddag. Fem gånger gick bra och den sista gången var jag trött. Det tog ungefär 4 min och några sekunder (15?) från botten ovanför parkeringen till toppen och alla vet ju att fyror är kungen av träning så alltid var det väl bra för något.
Höll mig på rätt sida mjölksyran dock, inget syrepirr i armarna, så det finns mer att ge där men jag kan gott spara på det till framåt våren.

I övrigt har jag mest sovit länge och käkat lussebulle, vilket är rätt göttig sysselsättning det också. Plus att Daniel gjorde misstaget att lära mig spela guitar hero. Det är bara nu ca tio år efter alla andra höll på med det, men just därför finns det ju utrymme för mig att obsessa nu utan att det blir tjatigt! Försökte sedan få spela HELA TIDEN och kan inte se att det skulle bli någon större förändring i de önskemålen under den närmaste livstiden, så det introducerandet lär han ju ångra några gånger om. Tydligen är man inte roligt sällskap när man är rockstjärna. Jag som trodde det var precis tvärtom att alla ville umgås med en då?


fredag 12 december 2014

Katten musen tio tusen

Visst var det mysigt?
Mm det var.

Igår tränade jag som sagt med friidrottsklubben. Det bästa med det är att 1. man får sällskap, 2. man får springa på lite nya ställen, 3. någon annan bestämmer upplägget. Gårdagskvällen bjöd på tusenmetersintervaller. Jag har inte sprungit särskilt mycket intervaller under hösten eftersom min kropp ju varit ett gammalt härke, och även under de perioder jag gjort det mer regelbundet (typ förra våren) så vet jag med mig att jag är som en unghäst på galoppbanan som bara vill explodera i första för att sedan tvärstumna och knappt ta mig igenom resten. Inledde därför passet med att vitt och brett klargöra för alla att jag var en sopa på farthållning och absolut inte skulle kunna hålla något vettigt tempo i längden etc etc etc.
Klockade sedan in alla intervaller på EXAKT 4.05.
Såatte.

Slutsats: även gamla hundar kan sitta när stjärnorna ligger i fas, tidvattnet är rätt, göken gal, katten kikar i galen tunna osv.

Nu behöver jag bara bli snabb(are) i ett jämnt tempo, men vintern är ju lång så det är ett mindre bekymmer.


torsdag 11 december 2014

Hejhej

Mmm ska vi blogga? Snart kommer jag ha ett behov av det igen pga 1. långledig över jul (nästan en månad!!!!!!) och 2. sen plugga och ALLA som är det minsta internetsavvy vet att studier är grundbulten i allt kvalitetsbloggande eftersom man har jättemycket saker man undviker att göra pga prokrastineringsgenen men som ändå ogörs framför en skärm så man kan låtsas att man nästan är produktiv. Dessutom blir man lite inspirerad eftersom studier är rökelse och myrra för hjärnan istället för dränerande.

Det kommer bli fett.

Tills dess härdar jag men det går bra, jag kan både springa och får gosa ohämmat med ponny. Förutom att jag (PEPPAR PEPPAR) har lyckats varken vara sjuk eller ha ont i säkert ett par veckor och därför kunnat träna lite så har jag blivit hästskötare eftersom Kristin flög av sin häst och BRÖT NACKEN?! For realz. Ironin i detta - när jag red hennes häst i förra veckan skämtade vi såhär: "haha tänk på att inte ramla av och bryta nacken på ridlektionen bara!" (eftersom jag inte var medlem och därmed inte försäkrad). Det var ett kul skämt pga orimligheten i att någon skulle göra det var ju total. Bortsett från att hon alltså exakt på slaget en vecka senare på samma lektion GÖR EXAKT DET??!?!?!
Förlåt gud, det var inte meningen att skämta så!!
Som tur är blir hon bra igen så småningom.

Idag ska jag springa intervaller med friidrottarna. Det lär bli asjobbigt, men det är bra för mig och min framtida fart.